Obojeni znanjem

Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu
PRIKAŽI VIŠE

Da li ste se nekada zapitali zašto vidimo svet u boji? Svetlost se poigrava našim okom kada dolazi iz nekog izvora ili se odbija sa površine neke materije.

Registrovanje određene talasne dužine zapravo boji svet oko nas u ceo spektar boja, poput narandžaste, plave ili zelene. Boje vidimo na odeći, nameštaju, automobilima, građevinama, ekranima, svuda oko nas. Šarena odeća na nama ili prolaznicima ima čitavu priču iza sebe. Ta priča počinje od stvaranja boja u laboratoriji. Globalna industrija tekstila danas broji više od 10 000 različitih  boja i pigmenata, a godišnje se proizvede 700 000 tona sintetičkih boja različite hemijske strukture. Kada boje koristimo u industriji za bojenje odeće,  neophodno je prečistiti otpadne tokove, koji pri tom nastaju, kako ne bi ugrozili našu prirodu. Boje na našoj odeći čine svet lepšim i zanimljivijim, dok u otpadnoj vodi, predstavljaju pretnju zdravlju ljudi i akvatičnog sveta. Verovali ili ne, rešenje za prečišćavanje vode se nalazi u krompiru! Zamislite, u ljusci krompira se nalaze enzimi koji razgrađuju boju, pa ona postaje bezopasna po životnu sredinu.
Tokom ovog virtuelnog druženja pokazaćemo vam, kako boja u našoj laboratoriji nastaje, kako se sa njom boji tekstil, i kako to krompir prečišćava obojenu vodu.

 

 

Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu

Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu je vodeća akreditovana visokoobrazovna i naučno-istraživačka institucija iz oblasti tehnologije i metalurgije. Tehnološko-metalurški fakultet ima više od 90 godina tradicije u obrazovanju inženjera i postizanju svetski priznatih naučnih rezultata. Diplomirani inženjeri rade u uspešnim kompanijama u procesima proizvodnje, razvoju novih tehnologija i proizvoda, kontroli kvaliteta, menadžmentu, kao i u institutima i fakultetima kako u zemlji tako i u inostranstvu.