Poziv za učešće na XII Festivalu nauke

16. June 2018. Dodaj u moju nauku

XII Festival nauke, najveća manifestacija u oblasti promocije nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi, održaće se na Beogradskom sajmu u halama 3, 3a i 5 od 29. novembra do 2. decembra 2018. godine.

Na Festivalu nauke mogu učestvovati institucije, udruženja i pojedinci iz Srbije i iz inostranstva.

Festival nauke je nastao 2007. godine iz želje da ukažemo na nauku kao neodvojivi deo života i da pružimo inspirativan, nov i svež pogled na različite naučne oblasti. Obavezan deo naše misije tokom svih ovih godina, predstavlja približavanje nauke širokom auditorijumu i izazivanje interesovanja ne samo za bavljenje naukom, već i za njenim razumevanjem i primenom u svakodnevici. Festival nauke skreće pažnju na važnost nauke i naučnog načina razmišljanja ali i povezuje i otvara komunikaciju između naučne zajednice, medija i društva.

Od svog nastanka Festival nauke je stekao veliku popularnost u čitavom regionu zahvaljujući inovativnom pristupu i prisustvu velikog broja interaktivnih programa, koji se na njemu predstavljaju za publiku različitog uzrasta i interesovanja. Na prošlogodišnjem festivalu je učestvovalo 58 institucija sa više od 600 naučnih komunikatora iz zemlje i inostranstva, koji su zanimljivo i interaktivno obradili veliki broj naučnih tema.

UČEŠĆE INSTITUCIJA NA FESTIVALU NAUKE

Predstavljanje institucija na Festivalu nauke ima za cilj upoznavanje šire javnosti sa radom Vaše institucije, kao i sa savremenim tokovima i dostignućima iz naučne oblasti kojom se bavite. Prezentacijom institucije na Festivalu nauke dobijate zasluženu medijsku pažnju i mnogobrojnu publiku koju možete da upoznate sa vašim aktivnostima, istraživanjima i rezultatima, kao i prednostima rada u vašoj instituciji. Na ovaj način, Vaša institucija učestvuje u promociji i popularizaciji nauke u Srbiji i dodatno inspiriše i motiviše mlade ljude za započinjanje naučne karijere.

CILJNA GRUPA FESTIVALA NAUKE

Prošlogodišnji Festival nauke posetilo je 32.000 ljudi od kojih su dve trećine činili učenici uzrasta od 10 do 18 godina, iz više od 150 osnovnih i srednjih škola sa teritorije Srbije, ali i iz regiona. Ostatak posetilaca su činile porodice sa decom i zainteresovana ne-naučna javnost.
Iz ovog razloga Festival nauke je podeljen na tri školska dana i jedan dan za širu publiku.

PROGRAM FESTIVALA NAUKE

Program Festivala nauke je podeljen na nekoliko programskih celina:

• INTERAKTIVNE POSTAVKE određene naučne oblasti, za posetioce uzrasta 10+
• EKSPERTINEJDŽERI ZONA celina za talentovane osnovce i srednjoškolce, za uzrast 10+
• NAUČNO–FANTASTIČNA BINA programi koji se izvode na sceni, za uzrast od 7+
• RADIONICE ZA NAJMLAĐE za posetioce uzrasta 5+
• IZLOŽBE za sve posetioce

Shodno programskim celinama, Vaše učešće na Festivalu nauke može biti u nekoj od formi:

• ZANIMLJIVO INTERAKTIVNO OBRAĐENA PREZENTACIJA određene naučne oblasti i u trajanju od 4 dana, na površini od 30 do 70 m2, u zavisnosti od potrebe.
• POSTAVKA U VIDU IZLOŽBE o naučniku, naučnom eksperimentu i/ili naučnim zanimljivostima.
• RADIONICA ZA DECU. Radionica u trajanju od 4 festivalska dana, namenjena posetiocima najmlađeg uzrasta, od 5 do 10 godina.

• NAUČNI ŠOU PROGRAM: naučna prezentacija koja se može izvoditi na bini jednom ili više puta tokom trajanja Festivala. Može se odnositi na niz zanimljivih eksperimenata, na naučno popularni film, na debatu ili sl. Trajanje je do 45 minuta, potrebno je poslati snimak da bi imali uvid u prijavljeni program za binu.

Više o dosadašnjim programima možete videti u našoj arhivi:

Program
Fotografije
Video

KONKURS ZA PRIJAVU PROGRAMA

Da biste se prijavili za učešće na predstojećem Festivalu nauke, potrebno je da popunite formular u prilogu, koji je osmišljen kako bi vama i nama olakšao način prezentacije određene naučne oblasti, kao i samu organizaciju.

Konkurs za prijavu programa je otvoren do 25. avgusta 2018. godine.
Prijave možete slati na adresu: kontakt@festivalnauke.org

Ukoliko imate nekih pitanja i sugestija, možete ih slati na istu adresu.

Festival nauke će kontaktirati sve predlagače postavki ali zadržava pravo da na usmeni intervju pozove samo uži krug inovativnih, edukativnih, atraktivnih i dobro osmišljenih predloga.
Nakon toga de se svaki predlog uobličiti u odnosu na opšti koncept, ostale sadržaje i prostor u kome de postavka biti predstavljena. Ukoliko su obe strane zadovoljne finalnim dogovorom sadržaj će biti predstavljen na 12. Festivalu nauke.

Vi i vaša institucija dete biti obavešteni o učešću najkasnije do 1. oktobra 2018. godine.

U nadi da demo ostvariti uspešnu saradnju na predstojećem Festivalu nauke,

U ime Festivala nauke,
Ana Petrovć
Osnivač/ Direktor FN