Upoznaj imitatora organa

Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu
PRIKAŽI VIŠE

Na granici biologije, medicine i inženjerstva došlo je do stvaranje jedne nove discipline – inženjerstva tkiva! Saznaj ko to i kako imitira naš organizam.

Cilj inženjerstva tkiva je da u laboratoriji stvori uslove slične onima koji postoje u organizmu čoveka i da pod takvim uslovima uzgaja nova tkiva i organe koji bi mogli da zamene oštećeno ili obolelo tkivo kod pacijenta. Ovo tkivo može da se koristi i za ispitivanje novih lekova tako da težimo da smanjimo broj eksperimenata na životinjama, jer nam je cilj da na bolji način imitiramo ljudski organizam od miševa ili zečeva. Saveznici u ovom poduhvatu su ćelije, biomaterijali i bioreaktori. Zavirite u našu laboratoriju i saznajte kako rade ovi bioreaktori i kako se postavlja eksperiment za ispitivanje novih antitumorskih lekova.
 

 

Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu

Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu je vodeća akreditovana visokoobrazovna i naučno-istraživačka institucija iz oblasti tehnologije i metalurgije. Tehnološko-metalurški fakultet ima više od 90 godina tradicije u obrazovanju inženjera i postizanju svetski priznatih naučnih rezultata. Diplomirani inženjeri rade u uspešnim kompanijama u procesima proizvodnje, razvoju novih tehnologija i proizvoda, kontroli kvaliteta, menadžmentu, kao i u institutima i fakultetima kako u zemlji tako i u inostranstvu.