Čarobni pesak

Paul Boniface i Clémentine Bricout
PRIKAŽI VIŠE

Video serijal od šest epizoda o čudesnom zrncu peska.

Čarobna svojstva peska - Paul Boniface, Francuska 

 

Da li je pesak u tečnom ili čvrstom agregatnom stanju? Možemo dati argumente za obe odluke i upravo o tome pričaće nam Paul Boniface, član organizacije Traces iz Francuske. Na kraju video klipa sami odlučujete kako će se eksperiment dalje nastaviti. Uputite se sa nama u čarobna svojstva peska i diktirajte sami šta će Paul sledeće uraditi.

 
Pogled na mikroskopski svet peska - Paul Boniface, Francuska

 

U prethodnom video klipu, diskutovali smo da li je pesak u tečnom agregatnom stanju ili u čvrstom? Sada ćemo zaći dublje u materiju i zagledati se u mikroskopski svet peska. Naoružan znanjem, mikroskopom i računarom, Paul Boniface, član Traces organizacije iz Francuske, objasniće nam šta sve uopšte čini pesak.

 
Kompaktnost čuda čini - Clémentine Bricout, Francuska

 

Verovatno ste nekada čuli za eksperiment koji je izvodio Galilej, kada je bacao pero i olovnu kuglu sa vrha zgrade i posmatrao šta će brže pasti. U ovom video klipu Klementina, članica Traces organizacije iz Francuske, baca dva identična klikera na dve površine brašna. Jedan kliker će potonuti, a drugi ne. Zapamtite - oba su bačena na isto brašno! Ali upravo u tome je i trik.

 
Utiče li kompaktnost na zapreminu - Clémentine Bricout, Francuska

 

Nastavljamo naše eksperimente sa peskom. U prošlom video klipu Klementina, članica Traces organizacije iz Francuske, objasnila nam je kako će kompaktnost brašna uticati na to koji kliker će potonuti kroz brašno, a koji ne. Saznali smo i to kako vazduh utiče na kompaktnost. Ali, da li kompaktnost utiče na zapreminu? Hajde da saznamo!

 
Može li pesak da napravi lavinu - Paul Boniface, Francuska

 

Svi smo nekada čuli za lavine - velike nanose snega koji se obrušavaju sa vrha planine. A naučili smo danas i svašta nešto o pesku. Naučili smo od čega je sastavljen, kako izgleda pod mikroskopom, kako kompaktnost utiče na zapreminu... Ali da li pesak može da napravi lavinu poput onih koje se dešavaju na planinama? Hajde da saznamo sa Paul Bonifasom, članom organizacije Traces iz Francuske.

 
Zrno po zrno, lavina - Paul Boniface, Francuska

 

Iz prethodnog video klipa saznali smo da bilo šta što je sačinjeno od nekakvih čestica može izazvati lavinu, pa čak i pesak. Ali da li veličina zrna utiče na to koliko lako će se lavina pokrenuti? Da li mala zrna kuju tajno velike planove? Da li se velika zrna plaše malih nagiba? Saznajmo sve o ovome od Paula Bonifasa, člana Traces organizacije iz Francuske!

 

 

 

Traces je grupa naučnih komunikatora iz Francuske. Ona okuplja profesionalce uključene u istraživanje, razvoj i širenje naučnih ideja i alata. Svrha Traces-a je „razmišljaj i radi“ tip naučne komunikacije.

 

U saradnji sa