Urbano ostrvo toplote

Centar za promociju nauke
PRIKAŽI VIŠE

Hmmm, šta je to i da li ste se ranije susreli sa ovim fenomenom koji predstavlja posledicu urbanizacije? Sigurno da jeste! Svakog leta osetite ovo na svojoj koži kad god ste u gradu.

Urbano (gradsko) ostrvo toplote nastaje zbog upijanja sunčeve energije od strane zgrada i betonskih površina, kao i zbog dodatne toplote proizvedene industrijom, saobraćajem, grejanjem i hlađenjem. Plus, u gradu nema dovoljno drveća, a ni vodenih površina koje bi temperaturu vazduha uravnotežile. Zato, skoro svi gradovi imaju višu temperaturu vazduha od svoje neposredne okoline. Ovo sve zvuči poznato! Zato sad vi stupate u akciju - na našoj mapi označite gde vam je, u toku vrelih letnjih dana, prijatno, a gde neprijatno.

Projekat TeRRIFICA (Territorial RRI fostering Innovative Climate Action) finansira Evropska komisija u okviru HOrizon 2020 programa - 824489

Više na

belgrade.terrifica.eu 

 

Centar za promociju nauke

Centar za promociju nauke je državna ustanova nadležna za promociju i popularizaciju nauke. Centar je osnovan 2010. godine Zaokonom o naučnoistraživačkoj delatnosti Republike Srbije čime je preuzeo 11 zakonom definisanih nadležnosti u poslovima promocije nauke. CPN je, zapravo, deo strateškog programa razvoja Srbije kao ekonomije znanja, u kojoj inovativnost i umreženost predstavljaju ključne resurse. Od svog osnivanja, Centar za promociju nauke je sproveo niz aktivnosti promocije nauke i pružio stručnu i finansijsku podršku projektima naučno-istraživačkih i obrazovnih ustanova, naučno-stručnih udruženja i ostalih pravnih subjekata, koji su se na različitom nivou (lokalnom, gradskom, međuopštinskom, republičkom i regionalnom) uključili u osmišljavanje i sprovođenje nezavisnih i zajedničkih programa i aktivnosti promocije nauke.